26 Temmuz 2010 Pazartesi

BELKİ KAYBEDEN GANA AMA KAYBETMEK AFRİKA ' NIN KADERİ Mİ

Güney Afrika ‘ da yapılan 2010 Dünya Kupası ile sadece futbola değil , bir süredir üzerinde düşünmeye ara verdiğim yada bile bile ihmal ettiğim konulara da kafa yorma fırsatı buldum… Bunların en önemlilerinden biri , ilk delikanlılık yıllarımdan beri dikkatimi çeken ve televizyonda her görüşümde içimi sızlatan açlık , sefalet ve yaralanama yada ölüm olayları içinde çırpınmakta olan Afrika uluslarının makus kara talihleriydi..

Gana ‘ nın çeyrek finalde 120. dakikada atamadığı direkten dönen o penaltıyla tarih tekerrür etmiş , bir kere daha Afrika ‘ nın makus kara talihi de direklere takılmış ve kaybeden yine onlar olmuştu… Oysa kendi yaşantımın hay huyu içinde göz ardı ettiğim bu yaşlı kıta , bir zamanlar ne kadar da çok canımı acıtmıştı.. Dünyaya şimdiki zamandan çok daha masum gözlerle baktığım o ilk yıllarımda bir korku yada gerilim filminin istenmeyen sahnelerine gözümü kapattığım gibi kapatmışım daha hayat dolu şeyler görmek isteyen çömez gözlerimi… Şimdi çok daha iyi anlayabiliyorum bunu.

Ama sanırım tüm dünya da Afrika ‘ya baktığında , görmesi gereken şeyleri görmek yerine , kendilerince çözüm yolu olabileceklerini düşündükleri gözlüklerle bakarak , ilgileniyormuş gibi davranmışlar… Çünkü günümüz itibariyle , Afrika kıtasının kaderi fazla değişmemiş.. Neredeyse değişen hiçbirşey yok … Ünlü pop yıldızlarının öncülük ettiği yardım kampanyalarının kalıcı etkisi olmadığı gibi , belki de umutlar daha da körelmiş durumda …

Kıtanın en önemli aydınları bile paraya ve maddi yardımlara değil , vatandaşlarının demokratik haklarını savunacak , onları iki ateş arasında bırakmayarak insanca yaşamalarına fırsat tanıyacak ve yaşatamazlarsa hesap soracak hükümetlere ihtiyaçları olduğunu savunuyor… Zambiyalı yazar Dambisa Mayo Afrika ‘nın daha fazla değil daha az yardıma ihtiyacı olduğunu , yapılan bu yardımların Afrika ‘ yı daha bağımlı hale getirdiğini belirtiyor.. O ‘ na göre herhangi bir koşula bağlı olmadan hazır olan bu paralar , yardım sanayisinin iplerini ellerinde tutanların muhteşem hayatlarını olduğu gibi sürdürmelerine ve halklarını sömürmeye devam etmelerine yarıyor..

Bana göre de Afrika ‘nın kendi ayakları üzerinde duramamasının nedeni maddi anlamdaki yetersizlikleri yada para sıkıntısı değil , yapılan yardımların hem hükümetleri hem da halkları kendi yeteneklerini ve kaynaklarını görmezden gelmelerine sebep olmasıdır… Onları çözüm üretmekten alıkoyması , taşın altına ellerini sokmaktan men etmesidir.. Yapmak istemedikleri tüm zor ve pis işleri yardım kurumlarına havale eden hükümetler ve yöneticiler , bu vicdansızca duruşu yardımlar devam ettiği sürece halklarına karşı sergilemeye devam edecekler…

Dünya Kupası ile birlikte bütün bu olup biteni bir kere daha düşünme fırsatı buldum.. Aklım dönüp dolaşıp Gana ‘nın o 120. Dakikadaki penaltı atışına takıldı.. Belki sadece o maç için kaybeden Gana ‘ ydı.. Tutunamayan kaderine küs , yaşamın ağlayan yüzlerinden biri daha… Ya sadece bununla kara kabus sona ermeyecekse?? Ya artık her şekilde kaybetmek yorgun ve ihtiyar kıta Afrika ‘ nın kaderiyse??

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder